Niskat jumissa? Nämä 4 ihanasti venyttävää liikettä voivat olla avuksi

Kirjoittanut: Lihasjumi
7.5.2022

Päänsärkyä, huimausta, jäykkyyttä – Onko sinulla niskat jumissa? Niskojen lihasten jännitystila voi aiheuttaa monenlaisia oireta, joista yleisin on kipu ja särky. Särkyä on yleensä niskan yläosassa, hartioissa ja lapojen seudulla. Myös päänsärky, huimaus, tunnottomuus voivat olla niskan lihasjumin oireita.

Voit saada vastaavanlaisia oireita, kuten päänsärkyä tai tunnottomuutta, jos sinulla on iskiasvaivoja tai selkä jumissa. Katso ohjeet miten voit avata selän.

Mistä syystä niskat on jumissa?

Niskan lihakset joutuvat koville digitalisaation myötä. Yleisimmin “niskajumista” kärsii tietokoneen tai puhelimen ääressä työskentelevät. Etenkin läppärillä työtään tekevät tuppaavat olemaan ergonomisesti mitä huonoimmissa asennoissa pitkiä aikoja. Tietokoneella työskenneltäessa hartiat painuvat liian alas ja aiheuttavat jatkuvan venytystilan lihakseen.

Niskojen rasitus on usein staattista ja pitkäkestoista, josta seuraa lihasten jumiutuminen. Kannettavan tietokoneen tuijottaminen vähän liian läheltä saa niskalihakset kohottamaan leukaa jatkuvasti, ja puhelinta katsoessa taas kaulan sivuilla olevat lihakset joutuvat jatkuvaan rasitukseen.

Miten avata jumissa olevat niskat? 4 toimivaa liikettä

1. Lämmittele

Aloita niskakivusta eroon pääseminen lämmittelemällä niska ja hartiaseutu.

Teen näin: Ojenna kätesi suoraksi ja pyöritä rauhalliseen tahtiin eteenpäin ja taaksepäin mahdollisimman isoa kaarta. Tee liikettä muutaman minuutin ajan.

2. Hartioiden halaus

Hartioiden halaus venyttää yläselän lihaksia.

Tee näin: Kiedo molemmat kätesi vastakkaisen olkapään luota mahdollisimman pitkälle selkään, ikään kuin halaisit itseäsi. Seiso hartioiden levyisessä asennossa ja kierrä itseäsi puolelta toiselle koko ajan halausote pitäen. Tee liikettä muutaman minuutin ajan, vaihtaen välillä käsien paikat toisin päin.

3. Lapojen venytys

Niskan jumitus voi johtua lapaluiden kohottajien lihaksista.

Tee näin: Seiso hartioiden levyisessä asennossa. Nosta toinen kätesi koukkuun pään yläpuolelle, niin että kämmen tulee yläselkää vasten. paina toisella kädellä kiinni koukussa olevan käden kyynerpäästä alaspäin, ja kallista päätä poispäin venytettävästä kädestä saadaksesi tehostettua venytystä. Kiinnitä huomiota siihen, että lapaluu painuisi alaspäin. Pidä ote noin minuutin ajan ja vaihda puolta.

4. Niskojen venytys

Helppo niskojen venytys liike, voi olla hyvä ensiapu.

Tee näin: Voit suorittaa liikkeen istualteen tai seisten. Laita toinen käsi pääsi yli, niin että kämmen tulee vastakkaisen puolen korvan yläpuolelle. Kallista päätäsi olkapäätä kohti, ja tehosta venytystä vetämällä päätä kevyesti kädelläsi. Pidä ote noin minuutin ajan, ja vaihda sen jälkeen puolta.

Niskat edelleen jumissa?

Mikäli näiden tehokkaiden liikkeidenkin jälkeen niskasi ovat jäykät ja oireilevat, seuraava keino on varata aika koulutetulle hierojalle. Voit katsoa sivustoltamme vapaita hieronta-aikoja myös hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Siirry etusivulle ja varaa aika hierontaan.