Mistä iskiaskipu johtuu?

Kirjoittanut: Lihasjumi
29.12.2022

Iskiaskipu on yleistä ja voi aiheuttaa suurta kipua ja haittaa arjessa selviytymistä. Se voi johtua monesta eri syystä, joten on tärkeää ymmärtää mistä oma kipu johtuu ja miten sitä voi hoitaa.

Iskiaksen oireet:

Iskiaksen oireet vaihtelevat hieman riippuen siitä, mistä kipu johtuu. Yleisimpiä iskiaksen oireita ovat:

  1. Kipu alaselässä, reisissä tai jaloissa. Kipu voi olla voimakasta tai lievää, ja voi säteillä jalkoihin tai polviin.
  2. Liikkuvuuden rajoittuminen tai vaikeus liikuttaa jalkoja.
  3. Lihasjumit tai -kireys selässä tai jaloissa.
  4. Puutuminen tai pistelyn tunne jaloissa tai polvissa.
  5. Heikkous jaloissa tai vaikeus nousta ylös istualtaan.

Jos oireet ovat voimakkaita tai jos ne eivät helpota itsestään muutaman päivän aikana, on tärkeää hakea apua lääkäriltä, hierojalta tai fysioterapeutilta. He voivat auttaa selvittämään mistä kipu johtuu ja määrittämään sopivan hoidon.

Selän ja jalkojen lihakset jumissa

Yleisimpiä iskiaskipuun johtavia tekijöitä ovat lihasten kireys ja lihasjumit selässä ja jaloissa. Tämä voi johtua esimerkiksi pitkäkestoisesta istumisesta tai seisomisesta yhdessä asennossa tai fyysisestä rasituksesta. Myös stressi ja hermostuneisuus voivat aiheuttaa lihaskireyttä ja johtaa iskiaskipuun. Selän ja jalkojen lihasjumien aiheuttamaan iskiaskipuun voi auttaa lihasten hieronta.

Nivelrikko tai Skolioosi

Toinen yleinen syy iskiaskipuun on selkärangan epämuodostumat, kuten skolioosi tai nivelrikko. Nämä epämuodostumat voivat aiheuttaa painetta selkärangan niveliin ja johtaa kipuun.

Vatsan alueen sairaudet

Iskiaskipu voi johtua myös vatsan alueen sairauksista, kuten haimatulehduksesta tai umpilisäkkeen tulehduksesta. Nämä sairaudet voivat aiheuttaa kipua selässä ja jaloissa.

Iskiaskivun hoito

Hoitamalla lihaskireyttä ja stressiä voidaan usein lievittää iskiaskipua. Iskiaksen hoitoon voi kuulua esimerkiksi rentouttavia lihasvenyttelyjä, liikuntaa, iskiaksen hierontaa ja lihashuoltoa sekä stressin hallintaa esimerkiksi meditaation tai joogan avulla.

Jos iskiaskipu johtuu selkärangan epämuodostumista, saattaa tarvita fysioterapiaa tai kirurgista hoitoa. Vatsan alueen sairauksien aiheuttaman iskiaskipun hoitoon tarvitaan usein lääkehoitoa ja sairauden hoitoa.

On tärkeää hakea apua iskiaskipuun, jos se ei helpota itsestään tai jos se vaikuttaa arjessa selviytymiseen. Lääkärin, fysioterapeutin tai hierojan kanssa voi keskustella mistä oma kipu johtuu ja millaisia hoitomuotoja siihen on saatavilla. Ymmärtämällä mistä iskiaskipu johtuu on helpompi löytää sopiva hoito ja välttää kivun uusiutumista tulevaisuudessa.